Vappu on suomalaisen työn juhla!

Olimme suunnitelleet, että pitkä viikonloppua Vappuun yhdistettynä hyödynnettäisiin maksimaalisesti, ja vahattaisiin kattopaneeleita, jotta niitä pääsee asentamaan. Puhallusvilla oli viimein päässyt perille perjantaina, sekin monen mutkan kautta. Perjantai-iltana vilkaisin tulosta ja totesin vain, että ovat käyneet. Lauantaina menin katsomaan tarkemmin ja ihmettelin, en nimittäin tiennyt, että se laitetaan tekemällä reikä puolen metrin välein kattoon sen yhden ison sijasta, ja ne reiät jätetään auki. Lisäksi tyypit olivat puhaltaneet parven lattiaan tulevan 10cm villakerroksen ("äänieristyksen") myös, mutta kun se parvi oli vielä muuten auki! Ilmassa leijaili mukava villapöly. Eristysvillan piti sisältää jotain sidosainetta, ei siltä vaikuttanut. Ei siis auttanut muu kuin teippailla reiät umpeen, tasoitella parvi ja vetää sinne paperi. Ensin tietysti hankittiin lainaan rakennusimuri, melko pieni sellainen, mutta toimi. Homman luonteeseen kuuluu, että paperi loppui kesken noin 20 minuuttia sen jälkeen, kun rautakauppa sulkeutui. Meillä oli onneksi yhtä ylijäämäpaperia nyt ainakin peittämään parvi, jos ei muuten kelpaa.

Vapunaatto valkeni valkeana. Onneksi on sisätöitä. Ei muuta kuin lisää lämmitystä mökkiin ja paneelia vahaamaan. Saimme telineet hyvin mahtumaan 420cm paneeleille kodinhoito/pukuhuoneen ja suihku/saunatilan alueelle, ja nerokkailla kuivatustelineillä homman sujumaan. Meillä on kokemusta, joten tekniikka oli hallussa. Toinen levitti vahaa (Osmo color) telalla (superlonipää) paneelille ja toinen levitti sen tasaiseksi yhdellä kankaalla ja viimeisteli toisella. 

Reilun neljän metrin mittaiset paneelit vaativat jo vähän askartelua, että niitä sai käänneltyä vaikka sisäseinistä kaikki eivät ole pakoillaan. Yhtenä päivänä vahasimme 48 paneelia, Vapun päivänä toisen mokoman ja muutaman kattolistan. Valmiina on siis koko avoimen tilan kattopaneelit sekä hyvän matkaa parvea tai mihin niitä nyt haluaakaan laittaa. Totesin homman sujuneen niin hyvin, että lisää ei kannata urakoida ellei ole tarkalleen selvillä milloin asennetaan. Oli nimittäin vaikeaa löytää paikkaa mihin jemmailla noin pitkiä paneeleita, kun isoa tuvan lattiaa ei voi käyttää.

Alkaneella viikolla tulee takka. Ensi viikolla sen asennus. Tajusin tänään puhallusvillajuttua pohtiessani, että takka ja isot telineet tuvassa eivät mahdu yhtä aikaa enää. Eli joko katto asennetaan nyt tai se asennetaan joltain muulta telineeltä. Melkoista säätöä taas. 

Mukava Vappu oli kuitenkin. Saimme näkyvää aikaiseksi, hommat etenee, säistä huolimatta grillattiin hyvää ruokaa, nautittiin rantasaunan puukiukaan löylyistä, istuskeltiin höyryävänä terassilla ja ihmeteltiin luonnon kevätsäänäytöstä. Joutsenia ja muita muuttolintuja kävi vähän sääliksi. Tämän päivän lämpö alkoi tummuttaa jäätä taas, veikkaukseni on, että se viikon sisällä lähtee. 
Parven paperointi oli akrobatiaharjoitus, ja vaati keskittymistä, alla on vain uusi paperi ja eteisaulan rimakatto.

Sinä Vappuna satoi enemmän lunta kuin koskaan.

Kahden hengen vahausteline. 
Kuivatusteline. Tähän mahtuu 72 kattopaneelia kuivumaan. 


Kattohommien jälkeen tajusimme suunnitteluvirheen. Miksi kuistin katto ja tippapelti loppuu juuri ikkunan tippalistan kohdalle? Koska ikkuna *piti* suunnittelijan mielestä varmaankin tehdä huoneen keskelle. Aina pitäisi katsoa kaikki detaljit...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti